eemhaven 003

Penthouse vult eindelijk lege plek aan de Eem

Marco Willemse
AD-AMERSFOORT 7-12-15

ARTISTS IMPRESSION EEMPLEINArtist's impression van het ontbrekende gebouw aan het Eemplein, dat verspringende bouwlagen krijgt.

Verspringende bouwlagen, een zwevende binnentuin en een omhulsel van glas, wit pleisterwerk en hout. Het langverwachte ontwerp voor het ontbrekende gebouw aan het Eemplein oogt allesbehalve als het Blok waarmee het wordt aangeduid.

Het plan voor de onbebouwde hoek van het stadsplein is getekend door Zeep Architects and Urban Design in nauwe samenwerking met ontwikkelaar Latei en ideeënbureau Imix. De gemeente is enthousiast over het concept dat de trojka uitdacht voor de open plek, die in de volksmond  'de kattenbak' is gaan heten.De bedenkers schaafden het massieve bouwblok uit het oorspronkelijke plan van  Multivastgoed bij tot een gebouw met een beduidend kleiner volume en veel verschillende bouwhoogtes. Het ontwerp biedt ruimte voor 45 penthouses met grote dakterrassen, een centrale binnentuin op hoogte en een ondergrondse privéparking. De appartementen aan de Eemhaven kosten ten minste een half miljoen euro.

De hoger gelegen (woon)etages steken, net als in het Eemhuisontwerp,  een stuk uit over het plein. In de negen meter hoge glazen plint op de begane grond is ruimte voor horeca en winkels. De voorzijde langs de Eem moet een stadsruimte worden voor een breed publiek. Ze is volgens Gijsbert Jansen van Imix met opzet nog niet ingevuld. Zijn bureau nodigt Amersfoorters  met  ideeën over de invulling nadrukkelijk uit zich te melden.De maximale bouwhoogte van 27,5  meter in het bestemmingsplan stuitte vanaf het begin op verzet van omwonenden en plannenmakers uit het ernaast gelegen Oliemolenkwartier. In het ontwerp is rekening gehouden met hun bezwaren, zegt architect Poolen. ,,Er zijn maar een paar punten waar we de uiterste hoogte bereiken. Het is pertinent niet zo dat we een 27,5 meter hoge muur optrekken waar je tegenaan loopt vanaf de brug.''Ontbrekende schakel
Volgens de architect is het door hem ontworpen Blok 3 de ontbrekende schakel tussen het Eemplein,  de oude binnenstad, het Gildenkwartier, de Nieuwe Stad en de Kop van Isselt. Het raakt aan wat hij 'het collectieve geheugen' van de stad noemt. ,,Tot in de jaren negentig stonden er fabrieken en silo's langs de haven. Die waren heel wat dominanter.  Iets van die oude dynamiek zit in dit gebouw.''