eemhaven 003

Steen

Column | Ben benieuwd wat het koningspaar, lopend van de Koppelpoort naar het Eemplein, heeft gedacht. Misschien heeft Willem-Alexander achter zijn hand aan Máxima gevraagd wanneer ze hier de boel gaan afmaken. Gevolgd door een koninklijke kwinkslag: ‘Zul je altijd zien, Max, een dag te vroeg voor de achtbaan. Die RVD-planning deugt voor geen meter’.

Ben Groenendijk

Bij een volgend bezoek, pakweg over tien jaar, zal het koninklijk paar een bezoek brengen aan het ‘megamuseum’ aan de oever van de Eem. Dat wil zeggen, als het aan de VVD ligt. Want vandaag de dag ‘prutsen wij wat in de marge’, vindt de VVD. Het wordt tijd voor een ‘museum van formaat’. De aanbidding van steen is diepgeworteld in de Keistad.

Wat we er mee gaan doen, is van later zorg. ‘Cultuur’ is bij de VVD geen speerpunt, blijkt uit haar verkiezingsprogramma. De liberalen presenteren dus een grote, lege doos. Wat gaan jullie het weekend doen? We gaan naar het Museum van Formaat in Amersfoort, schijnt heel bijzonder te zijn. En wat is daar dan? Dat is het leuke, dat weet niemand. Het is zoiets als De Fundatie in Zwolle, maar dan anders.

Ook zal het koninklijk paar over tien jaar langs enkele nieuwe woontorens lopen. Wandelend langs de zonnige Eemkade zullen ze pardoes in de schaduw belanden. Een mee schrijdende ambtenaar zal uitleggen dat hier sprake is van een stedenbouwkundige echo: een verbintenis met het Eemplein, waar je ook zo lekker in de schaduw kunt zitten.

‘De historische binnenstad, het Eemplein en het Eemhuis vormen samen het kloppend hart van de stad’ lees ik in het VVD-verkiezingsprogramma. Was het maar waar. Voor een kloppend hart heb je leven nodig. Ja, in het Eemhuis klopt het stadshart. Op het plein klopt het hart van de consument. En de kades langs de Eem zijn een stedelijk stiltegebied. Een hart van steen. Amendementje voor de VVD-ledenvergadering: een terras van formaat aan de oever van de Eem.

Bron: Steen | Amersfoort | AD.nl